Prva »lecorbusierjevska« arhitektura pri nas – skoraj dve desetletji pred ljubljanskim Kozolcem je bila zgrajena soboška Hiša na kolih

 

V okviru priprave konservatorskega načrta za Vilo Šerbec v Murski Soboti, ki jo je leta 1938 načrtoval soboški arhitekt Feri Novak (1906-1959) za sokrajana, živinozdravnika dr. Šerbca, je bila opravljena obširna arhitekturno-zgodovinska raziskava. Hkrati pa so bila na objektu, ki je bil konec sedemdesetih let bistveno predelan, izvedena obsežna sondiranja. Pridobljeni podatki sondaž v kombinaciji z odkritim arhivskim gradivom v veliki meri spreminjajo dosedanje vedenje o objektu.

Izkazalo se je, da je Vila Šerbec izjemen dosežek arhitekturne ustvarjalnosti, brez sočasne primerjave v slovenskem prostoru. Kot kaže, je to prvi »lecorbusierjevski« objekt na Slovenskem, v katerega je Novak, ki je tedaj delal v znamenitem pariškem ateljeju, na izjemno neposreden način implementiral Le Corbusierjevih »pet točk« moderne arhitekture. Vilo je namreč dvignil na pilote, na južni strani zaključil z ravno pohodno streho, z uporabo železobetonske konstrukcije razbremenil južno fasado nosilnosti in omogočil horizontalne nize oken ter svoboden, prilagodljiv tloris.

Hkrati so bili pri Vili Šerbec najverjetneje zaradi omejenega ali zmanjšanega budgeta za gradnjo prisotni izredno zanimivi kompromisi na račun bodisi gradiva bodisi formalne izvedbe (na neizpostavljenih delih objekta), ki pa so omogočali stvaritev – za poglede z ulice – reprezentančne vile »internacionalnega sloga«. V tem okviru je izjemno zanimiva izvedba na videz masivnega betonskega nadstreška nad južnim pročeljem, s ključno oblikovno in kompozicijsko vlogo. Z njim je arhitekt dopolnil “Hišo na kolih”, kot je bila vila poimenovana, in ustvaril pravcato kuliso modernosti.

Članka z izsledki raziskav sta v pripravi.

Leave a Reply